Продукти, що знижують імунітет

By

Про користь певних продуктів для зміцнення імунітету начулися більшість з нас. А ось про продукти, які вбивають імунітет, знають тільки ті, хто цікавиться темою раціонального харчування всерйоз. Сьогодні ми поговоримо про шкідливі і ризикованих продуктах, розповімо про механізми впливу і способах його компенсувати. Багато з факторів ризику в нашому раціоні стануть відкриттям. Механізм ослаблення імунітету не завжди повністю вивчений, і деякі продукти краще виключити просто за спостереженнями та відчуттями.

морепродукти

Цей клас продуктів найчастіше діє на наш організм як алерген. Навіть якщо це не проявляється явно, все одно на імунну систему виявляється істотний тиск. Вся справа в так званому неспецифічному імунітеті, впізнали більшу частину дарів моря як чужорідні організми. З рибою такого не відбувається, оскільки людина перебуває з нею в одній еволюційному ланцюжку. А ось різні молюски, креветки, кальмари і інші восьминоги з морськими їжаками для наших клітин мієлоїдного ряду марковані як потенційного патогена. Саме тому люди, які рідко вживають в їжу «морегадов», при найменшому з ними контакті можуть отримати отруєння.

Гастроентерологи рекомендують не включати в меню цей клас продуктів частіше, чим один-два рази на тиждень. Навіть під час високобілковою дієти не слід їсти морепродукти частіше цього графіка. Виняток становлять люди, які росли на узбережжі і мають контакт з такої ризикованої їжею з дитинства – у них адаптивний імунітет виробив ефективні механізми. У період загострення простудних і вірусних захворювань краще і зовсім на час вивести морегадов з раціону.

Цей культовий для сучасних людей напій «звинувачують» у багатьох гріхах. Негативний вплив на імунну систему в цьому переліку на почесному місці. Але не все так погано, як пишуть в інтернет-статтях. У розумних кількостях – вранці і протягом дня пару чашок – кава не може вважатися продуктом, що вбиває імунітет. А ось при «передозі», особливо на тлі напруженої розумової діяльності або стресу, його вплив значно посилюється. Кофеїн у великих кількостях пригнічує вилочкової залози, відповідальну за виробництво Т-клітин. Потрібно всього лише обмежити число чашок – не більше 2-3, максимум 4 в день. До слова, додавання молока, яким часто виправдовуються кавомани, не знижує негативну дію на імунітет. Зате в морози чашка гарячої кави, випита у вуличній намети, допоможе уникнути переохолодження.

У багатьох джерелах сир названий продуктом, дія якого на імунну систему людини марковано як однозначно негативний. Автори посилаються на дослідження ірландських вчених, які вивчали лістерію. У багатьох видах сирів ця бактерія дійсно міститься, і її кількість іноді дуже велике. Але здоровий організм має відмінний бар’єр на шляху цього потенційного патогена – шлунковий сік. У ньому мікроорганізм гине, і зараження не відбувається в переважній більшості випадків. Правда, на тлі гастроентерологічних захворювань і сильної ослаблення організму ризики дещо зростають.

Головним же фактором ризику є смакова добавка під назвою глютамат натрію. Її виробники найчастіше кладуть в сири низької цінової категорії для підвищення органолептичних якостей. Справжні гурмани такі продукти не вживають, але іноді хочеться заощадити і купити сир дешевше. При термічній обробці бактерії гинуть, так що недорогий сир цілком годиться для запікання або для посипання піци. А ось в «сирому» вигляді його вживати не рекомендується. Глютамат дозволяє знизити кислотність середовища і «проштовхнути» деяку частину лістерії в кишечник, де вона цілком може вижити і послабити імунітет.

Алкогольні напої

У нашій культурі є маса народних рецептів з алкоголем при застуді та інших захворюваннях, пов’язаних зі збоєм в захисних механізмах. Якісь із них дійсно працюють в умілих руках. Але в якості профілактики алкогольні напої категорично не годяться. Навпаки, вони є одним з найпотужніших чинників ризику, оскільки пригнічують білі кров’яні тільця. Не обов’язково випивати багато – навіть пара-трійка келихів вина здатна змінити склад крові. Переохолодження під час сильного сп’яніння на вулиці і зовсім не потребує додаткового пояснення.

Імунологи кажуть, що найбільш небезпечним періодом є похмілля. Організму для відновлення всіх імунних механізмів потрібно близько доби. Весь цей час інфекції та віруси мають більше шансів для виживання. Печінка, зайнята утилізацією залишків спирту, гірше справляється з токсинами. Щоб знизити цей негативний ефект потрібно побільше пити і потіти, для чого відмінно підходить лазня або сауна. До слова, популярний зимовий напій на основі вина глінтвейн потрібно кип’ятити. У такому вигляді він відмінно зігріє, але не наситити кров шкідливими спиртами.

Сухі сніданки

Цей пункт у багатьох викличе здивування, адже пластівці і мюслі активно пропагуються як здорового і зручного способу забезпечити тіло енергією на першу половину дня. Але багато видів таких пластівців містять велику кількість крохмалю. Якщо його не переробити активної фізичної роботою, то в організмі почнуться процеси закислення. Вони-то і стають причиною ослаблення імунітету. У зимовий період краще використовувати на сніданок більш складні страви, в тому числі білкові.

Швидкі вуглеводи

Про шкоду цукру в усіх його проявах для фігури чули всі. Але також цукор належить до продуктів, що знижує імунітет. При різкому викиді в кров він пригнічує активність білих кров’яних тілець і гальмує роботу тимуса – головного захисного органу в нашому тілі. Імунологи кажуть, що особливо небезпечно вживати солодкі страви і напої в місцях масового скупчення людей. Звичайний перерву на обід в кафе може закінчитися вірусною інфекцією. Роботодавці у всьому світі давно помітили, що огрядні люди (які як правило зловживають солодким) частіше хворіють на простудні захворювання. Причому не тільки в традиційно небезпечне холодну пору року.

Продукт не самий популярний, але у нього теж є свої шанувальники. Якщо вживати яйця в сирому вигляді на постійній основі, то в кишечнику блокується засвоєння біотину. Поступово виникає дефіцит, комплексно послабляє імунну систему, починаючи з вилочкової залози, закінчуючи лимфоузлами і кістковим мозком. Також сирі яйця в великих кількостях порушують природний процес засвоєння білків. Це загрожує загальною ослабленою і зниженням «енергетичної» складової крові.

Якщо кукурудза являє нечастим гостем на столі, то ніяких причин для тривоги немає. Ризик з’являється тоді, коли вона стає основою раціону і споживається практично щодня. У зерен кукурудзи є легкий демінеразірующій ефект. Їжа в кишечнику не може повноцінно перетравлюватися, хоча енергетичні потреби при цьому задоволено. Щоб компенсувати цей механізм дієтологи рекомендують їсти побільше продуктів з високим вмістом вітаміну С, особливо цитрусових. Також в раціоні повинні бути страви, в складі яких багато заліза, наприклад, яловича або куряча печінка.

Річкова риба

Цей пункт не можна назвати беззастережно доведеним. Але багато досліджень виявляли взаємозв’язок між деякими породами річкової риби і ослабленням імунітету (наприклад, сімейство коропових). Відбувається це через руйнування тіаміну і зайвого порушення нервової системи. Особливо небезпечні суші з такої риби. Деякі фахівці не рекомендують їсти річкову рибу частіше, чим один раз на тиждень, але краще проконсультуватися зі своїм дієтологом і стежити за реакцією організму.

By

Related Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code