Продукти, що підвищують холестерин, не варто вживати при підвищенні вмісту холестерину в крові, початкових стадіях атеросклерозу (які протікають безсимптомно) і при захворюваннях, які ускладнили перебіг атеросклерозу, – ішемічної хвороби серця, церебральному атеросклерозі і так далі.
Чим небезпечне підвищений вміст холестерину в крові
Холестерин – це дуже корисне для організму речовина, яка бере участь в обміні речовин, в синтезі біологічно активних речовин (гормонів, вітамінів) і навіть в травленні, так як входить до складу жовчі. Холестерин життєво необхідний всім клітинам нашого організму, так як входить до складу їх мембран.
Але надлишок холестерину шкідливий для організму. Саме і надлишок холестерину в крові людини є причиною зростання захворюваності і смертності від серцево-судинних захворювань в останні десятиліття. І пов’язано це в основному з харчуванням і способом життя: люди стали вживати велику кількість калорійної їжі і вести при цьому малорухливий спосіб життя.
Все це сприяє відкладанню холестерину на стінках кровоносних судин у вигляді атеросклеротичних бляшок. Просвіт судин від цього зменшується (формується атеросклероз) і поступово наростає хронічне кисневе голодування різних тканин і органів. Так розвиваються ішемічна хвороба серця, церебральний атеросклероз, атеросклеротичнеураження судин нирок і нижніх кінцівок і так далі.
Як призупинити прогресування атеросклерозу за допомогою харчування
Перш за все, слід різко обмежити (а краще виключити) продукти, які можуть підвищити холестерин. Продукти, що підвищують холестерин, це в першу чергу, жирні продукти тваринного походження, а також легкозасвоювані вуглеводи (солодощі та здоба). Це самі калорійні продукти Самі калорійні продукти – допомога в наборі ваги, на перетравлення яких йде багато енергії, перетравлюються вони з утворенням токсичних речовин, що негативно позначається на обміні речовин Обмін речовин: основа життєдіяльності всього живого .
Тому Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не рекомендує вживати багато таких продуктів навіть здоровим людям, не кажучи вже про тих, у кого є підвищений ризик розвитку атеросклерозу і серцево-судинних захворювань.
Знизити вміст холестерину в крові можна тільки, харчуючись в основному овочами, фруктами, кашами, хлібом грубого помелу, рослинними оліями і нежирними продуктами тваринного походження. За рахунок зменшення питомої ваги висококалорійних продуктів знижується загальна калорійність добового раціону.
Які продукти краще не включати в добовий раціон людям з підвищеним холестерином
До продуктів тваринного походження, в яких міститься багато холестерину, відносяться: жирні сорти м’яса (особливо, свинина), птиці (гуси, качки), шкіра і ніжки птиці, субпродукти (печінка, нирки, мізки) жирні молочні продукти (молоко, сир, вершкове масло).
Багато холестерину міститься в деяких видах морепродуктів (наприклад, в креветках, крабах, устрицях), червоною і чорною рибної ікрі, річкових раках, яєчних жовтках, концентрованих м’ясних бульйонах, осетрини, печінки риб. Всі продукти тваринного походження мають також здатність підвищувати кислотність внутрішнього середовища організму, а це негативно позначається на обміні речовин.
Людям з підвищеним холестерином Підвищений холестерин – ризик розвитку атеросклерозу протипоказані також смажені, копчені, консервовані страви – всі вони порушують обмінні процеси і сприяють відкладенню холестерину на стінках кровоносних судин.
Які продукти підвищують холестерин ще? Це, перш за все, всі солодощі – цукерки, кондитерські вироби (торти, тістечка), пироги, булочки, пиріжки, солодкі газовані напої. Протипоказані при підвищеному холестерин кофеинсодержащие продукти: шоколад, кава, какао, міцний чай. Особливо небажано вживати каву, в складі якого є речовина, що підвищує вміст холестерину в крові, – кафестол.
Не рекомендується часто вживати спиртні напої, особливо міцні і солодкі (солодкі лікери, кріплені вина). Як виняток можна іноді дозволити випити горілки, коньяку, віскі або сухого вина.
Не можна також палити. Куріння особливо протипоказано хворим з атеросклерозом Атеросклероз – хронічне захворювання артерій артерій нижніх кінцівок. Воно сприяє звуженню кровоносних судин і різкого порушення циркуляції крові. Саме куріння може призводити до розвитку гангрени ніг.
Велике значення має ритм прийому їжі. Харчуватися слід регулярно в один і той же час невеликими порціями не менше чотирьох разів на день (а краще 5-6 разів на день).
Продукти, що підвищують холестерин, повинні бути назавжди виключені з раціону людей, схильних до розвитку атеросклерозу.