шпинат
На думку французів, шпинат – це своєрідна «мітла для шлунка». Він допомагає виведенню з організму токсинів і шлаків. У ньому містяться такі вітаміни і мікроелементи:
- фолієва кислота;
- набір вітамінів групи В, які добре впливають на нервову систему;
- вітамін Е, допомагає клітинам захищатися від передчасного старіння.
Показання до вживання:
- вагітність;
- слабке здоров’я;
- склероз;
- слабкі капіляри;
- порушення росту у дітей.
Чим можна замінити:
- білокачанна капуста;
- салат пак-чой і латук.
Скільки шпинату з’їдати в день: 1 миску свіжого або ½ миски приготованого.
В яких стравах використовують:
- салати;
- сендвічі;
- яєчня;
- омлет;
- присипка для піци і гарячих страв.
помідори
Вживаючи в їжу свіжі помідори, можна заповнити дефіцит мінеральних речовин. У них міститься:
- калій (корисний для серця, допомагає виведенню надлишку рідини);
- магній (допомагає адаптації до морозу);
- залізо (коли анемія);
- цинк (для росту клітин шкіри і загоєння ран);
- кальцій (для кісток);
- фосфор (допомагає в обмінних процесах)
- органічні кислоти;
- вітаміни (В1, В2, В3, В6, В9, Е, С).
Найважливішим речовиною в помідорах є лікопін. Він фарбує томати в червоний колір; попереджає розвиток ракових клітин в кишечнику, шлунку, стравоході і легких; знижує ризик захворювань серцево-судинної системи.
Чим можна замінити:
- кавун;
- червоний грейпфрут;
- папайя.
Скільки можна їсти томатів в день: 8 штучок черрі або стакан томатного соку.
- салати;
- в свіжому вигляді;
- в якості соусів;
- в супі;
- в омлеті;
- в гарячих м’ясних стравах.
морква
Морква містить каротин і вітамін А. Вони допомагають підтримувати гостроту зору, з часом покращують його. Так само в ній містяться вітаміни групи В, нікотинова і фолієва кислоти. Морква вважається дієтичним продуктом, в якому мало калорій, але дуже багато поживних речовин.
Чим можна замінити морквину:
- Солодка картопля;
- манго;
- гарбуз.
Норма моркви в день: 1-2 штучки або ½ склянки у вигляді соку.
З чим є: в сирому вигляді з жирами (сметаною, вершками, вершковим або рослинним маслом).
горіхи
Найціннішими в волоському горісі є ядра. У них міститься 20% білків і в районі 75% висококалорійних жирів. У волоських горіхах містяться вітаміни A, B1, B6, С, Р; фітонциди; ефірні масла і дубильні речовини. Ще ядра волоських горіхів багаті кислотами омега-3, корисними для серця. А зміст поліфенолу в горіхах більше чим червоному вині. Таким чином, в них є практично всі речовини, які необхідні для здорової життєдіяльності людини.
Чим можна замінити:
- фісташки;
- Лісовий горіх;
- мигдаль;
- арахіс.
Норма горіхів в день: 7 штук.
Як є: крім як в сирому вигляді можна додавати в йогурти, салати, випічку і каші.
брокколі
Брокколі забезпечує наш організм кальцієм, фолієвою кислотою, багатьма іншими поживними речовинами. Всі вони зміцнюють кістки, допомагають поліпшити працездатність мозку і запобігають проблеми із зором, які з’являються з віком.
цільнозернові крупи
Містять такі корисні речовини:
- вуглеводи;
- глюкозу;
- білок;
- вітаміни групи В.
Допомагають в харчуванні мозку, для поліпшення короткочасної пам’яті, підвищують увагу, очищають організм від шлаків.
Найпоширеніші крупи: жито, дикий рис, киноа і гречка.
Якщо вживати ці продукти в їжу щодня, то ваш організм буде здоровим і насиченим корисними мікроелементами.