Харчування при підвищеному холестерин – основний засіб профілактики атеросклерозу

By

Харчування при підвищеному холестерин – це невід’ємна частина комплексного лікування. Причиною розвитку атеросклерозу найчастіше є саме холестерин, що надходить в організм людини з їжею. Здорове харчування може надовго затримати розвиток атеросклерозу навіть при обтяженої спадковості.

Як правильно харчуватися при підвищеному холестерин

Правильне харчування при підвищеному холестерин Підвищений холестерин – ризик розвитку атеросклерозу – це основа лікування. Підвищений холестерин в крові є наслідком порушення жирового обміну: надходження в організм великої кількості тваринних жирів, з яких утворюється холестерин (екзогенний холестерин).

Іноді підвищений холестерин пов’язаний з якимись внутрішніми проблемами в організмі – обтяженоюспадковістю або захворюванням. У такому випадку говорять про надлишок в організмі ендогенного холестерину. При підвищенні ендогенного холестерину дуже важливо, щоб з продуктами харчування надходило якомога менше екзогенного холестерину.

Надлишок холестерину відкладається на стінках кровоносних судин у вигляді атеросклеротичних бляшок, викликаючи зменшення просвіту судин. Через такі звужені коронарні судини до серцевого м’яза потрапляє мало кисню і розвивається хронічне кисневе голодування. Хронічне порушення харчування органів і тканин призводить до розвитку захворювань. Тому в складі добового раціону людини, у якого було виявлено підвищений вміст холестерину в крові, не повинно бути жирних продуктів тваринного походження. Виняток становить тільки жирна морська риба, до складу якої входять поліненасичені жирні кислоти, позитивно впливають на обмін холестерину.

Сприяють підвищенню холестерину в крові також легкозасвоювані вуглеводи (солодощі, здоба, кондитерські вироби, солодкі газовані напої і так далі). Їх можна замінити корисними складними вуглеводами, що містяться в овочах, фруктах і злаках. Не варто вживати також кофеинсодержащие продукти (міцні чай, кава, какао, шоколад), алкоголь.

Таким чином, харчування при підвищеному холестерин має включати:

  • частий прийом їжі невеликими порціями з перекусами між основними прийомами їжі;
  • всі страви повинні готуватися на пару, вариться або гаситися; від смажених страв доведеться відмовитися;
  • добовий раціон повинен бути різноманітним і включати в себе продукти, як тварини, так і рослинного походження, але нежирні;
  • з раціону слід виключити продукти, які сприяють підвищенню вмісту холестерину в крові.

Які продукти можна вживати при підвищеному холестерин

Харчування при підвищеному холестерин має бути раціональним, тобто включати в себе всі необхідні інгредієнти (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі та мікроелементи). Але при цьому потрібно обмежити надходження в організм продуктів, які могли б завдати шкоди організму. Фактично це здорове харчування, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) всім здоровим людям.

Вуглеводи краще вживати не прості (солодощі), а складні у вигляді овочів, фруктів, ягід, круп, хліба грубого помелу. Білки – з нежирних сортів м’яса, морської риби (переважно у відварному вигляді), знежирених молочних продуктів, горіхів. Жири: рослинні повинні складати третину від загального обсягу, тваринні жири одержують із нежирного м’яса і молочних продуктів, а також вершкового масла. Один раз в тиждень можна вживати жирні сорти риби, що міститься в них жир сприяє зміцненню імунітету Зміцнення імунітету – допомога імунній системі .

Оздоровленню організму і поліпшенню обмінних процесів сприяє вживання достатньої кількості ощелачивающих продуктів: молока, сиру, кисломолочних продуктів, хліба грубого помелу, рису, нежирної морської риби.

Корисні продукти, багаті різними мінеральними речовинами: кальцієм, калієм і магнієм, залізом. Кальцій міститься в молочних продуктах, калій – в бананах Банани: користь і шкода для здоров’я, капусті, куразі Чим корисна курага – вітаміни для організму, магній – в волоських горіхах, моркві, буряках, крупах.

Всі ці продукти здатні покрити потребу організму також у вітамінах і мінеральних речовинах. Навесні, коли овочів і фруктів менше, можна приймати вітамінно-мінеральні комплекси.

Дуже важливо багато пити у вигляді питної води, мінеральної води слабкої мінералізації, свіжих фруктових соків, компотів і морсів без цукру.

Харчування при підвищеному холестерин може попередити або уповільнити розвиток атеросклерозу. Принципів здорового харчування таким людям слід дотримуватися постійно. Особливо важлива дієта для людей з обтяженою спадковістю, в сім’ї у яких багато родичів страждали стенокардією, порушенням мозкового кровообігу або ішемічними інсультами.

By

Related Post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code