Печінка – одна з головних залоз в організмі. Вона відповідає за очищення всього організму, так як саме в печінці накопичуються всі токсини і шлаки, що знаходяться в тілі. Печінка бере участь в травленні і відповідає за розщеплення білків, жирів і вуглеводів. Печінка є певним резервом, де утворюються і накопичуються багато вітаміни та інші корисні компоненти, потрібні для нормального функціонування всіх систем і органів. Саме тому здорова печінка – це життєво важливо для всього організму в цілому.
Неправильне харчування, пасивний спосіб життя, погана екологія, стреси пригнічують розвиток печінку. Щоб допомогти печінки, можна включати в раціон спеціальні продукти, які здатні допомогти печінки очиститися і відновитися. Ми зібрали перелік найефективніших продуктів, необхідні для здоров’я, очищення та відновлення клітин печінки.
Часник для печінки
Часник – прекрасний продукт, який допоможе підтримати печінку в здоровому стані. Часник сприяє виробленню ферментів печінки, які допомагають вивести токсини, що накопичилися і розвантажити печінку. Крім цього, в часнику містяться такі речовини, як алліцин і селен, які захищають печінку від токсичного ушкодження. Часник також сприяє зниження рівня холестерину і тригліцеридів, накопичення яких знижує ефективність роботи печінки і перешкоджають її природному функціонуванню. Щоб почистити печінку за допомогою часнику, потрібно з’їдати до 3 зубчиків часнику щодня. Також рекомендується включати часник в різноманітні страви, але не піддаючи його тепловій обробці.
Грейпфрут для печінки
Грейпфрут містить вітамін С і глутатіон, які володіють потужними антиоксидантними властивостями. Антиоксиданти допомагають виводити накопичилися отрути, токсини і важкі метали з печінки, тим самим очищаючи орган і оздоровлюючи його. Крім того, грейпфрут допомагає розщеплювати жир, який також може стати причиною неправильної роботи печінки. Дізнатися всі подробиці можна в матеріалі корисні властивості грейпфрута . Досить випивати склянку свіжовичавленого грейпфрутового соку щодня.
Буряк для печінки
Завдяки вмісту бета каротину і флавоноїдів, буряк допомагає в роботі печінки, очищає її і виводить токсини. Крім того, буряк бере участь в очищенні крові, що також сприятливо позначається на роботі печінки. Для очищення печінки є один дуже ефективний рецепт салату. Для його приготування натріть один стакан свіжого буряка, додайте 2 ст. л. рослинного масла і сік половини лимона. Їжте такий салат по 1 ст. л. кожні 2 години протягом тижня.
Лимони для печінки
Лимони є прекрасними антиоксидантами, які очищають печінку від шкідливих речовин, допомагають їй відновитися і сприяють виробленню ферментів печінки. Лимони також допомагають позбавлятися від мінеральних речовин, які можуть перетворитися в камені і стати причиною жовчнокам’яної хвороби печінки. Для очищення печінки добре робити лимонну воду, для цього розведіть сік одного лимона склянкою води, пийте таку воду через рівні проміжки часу 3 рази в день. За бажанням можна додати ложечку меду.
Зелений чай для печінки
Зелений чай завдяки вмісту катехінів сприяє руйнуванню жирів, накопичених в печінці, запобігаючи можливості ожиріння печінки. Більш того, зелений чай захищає печінку від шкідливого і руйнівного впливу алкоголю на печінку. Також медичними дослідженнями встановлено, що зелений чай охороняє орган від розвитку раку і інших можливих захворювань. Пити потрібно по 2-3 кружки (максимум) зеленого чаю в день. При бажанні в чай можна додати часточку лимона або ложечку меду.
Авокадо для печінки
У авокадо містяться речовини, які захищають печінку від руйнування, виводять токсичні речовини і допомагають нормальному функціонуванню печінки. Крім цього, мононасичених жири, що знаходяться в авокадо, виводять «поганий» холестерин, допомагаючи продукувати «хороший» холестерин. Останній перетворюється в печінці в важливі для життєдіяльності всього організму речовини і сполуки. Більш того, в авокадо містяться мінерали і вітаміни, які підтримують природні процеси функціонування печінки, а також допомагають утилізувати жир, захищаючи орган від ожиріння. З’їдайте від 1 до 2 авокадо в тиждень протягом місяця або робіть салати з авокадо, дуже смачно.
Куркума
Завдяки вмісту куркумина, куркума допомагає печінки розщеплювати жири, відновлювати здатність печінки очищатися від токсинів і отрут, а також сприяє відновленню клітин печінки. Для підтримки здоров’я печінки приготуйте настій з куркуми. Для цього залийте склянкою води чверть ч. Л. куркуми і прокип’ятіть 1-2 хвилини. Остудіть і приймайте двічі в день по половині склянки протягом двох тижнів.
яблука
Яблука містять пектин – розчинну корисну клітковину, яка нейтралізує токсини в шлунково-кишковому тракті, а також сприяють виведенню «поганого» холестерину з крові, позбавляючи печінку від зайвої роботи. Корисні яблука також містять яблучну кислоту, яка нейтралізує дію канцерогенів, які руйнують печінку. З’їдайте хоча б по одному яблуку в день.
Грецькі горіхи
У волоських горіхах міститься важлива амінокислота – L-аргінін. Це з’єднання допомагає печінки утилізувати аміак без шкоди для органу. Також до складу волоських горіхів входить Омега-з жирна кислота, флавоноїди і глутатіон, які допомагають печінки в її очисних властивості і захищають її від пошкоджень. Рекомендується з’їдати жменю волоських горіхів в якості перекусу або додавати горіхи в будь-які інші страви – салати, десерти, гарніри і супи.
брокколі
Брокколі допомагає виводити канцерогени, посилює очисні функції печінки, захищає печінку від руйнування і допомагає відновлюватися клітинам. Детальніше про цей чудовий продукт можна дізнатися в статті брокколі – королева капустяних. Для поліпшення стану печінки рекомендується з’їдати по 1 склянці брокколі тричі на тиждень.
Для Жіночий журнал Arabio.RU
Олександра Рижкова © Всі права захищені
Волоський горіх – один з найкорисніших продуктів для жіночого здоров’я
Продовжуємо розмову про здорове харчування. Нова тема – корисні пшеничні висівки.
Гречка – чи не єдиний продукт, який до цих пір не піддався геномодіфікаціям.
Багато хто з нас навіть не здогадуються, яку користь нашому здоров’ю і красі може принести звичайний кефір.