За продуктам, які ви купуєте в магазині, можна з упевненістю судити чи вдасться вам перемогти діабет або він все-таки візьме верх над вами. Вивчіть продукти проти діабету, ознайомтеся зі списком з двадцяти найменувань.
яблука
Вони повинні бути невід’ємним компонентом вашого раціону, так як сприятливо впливають на організм. Яблука належать до низькокалорійним продуктам Низькокалорійні продукти, містять високий рівень клітковини, втамовує голод, що бореться з холестерином і знижує глікемічний піки. Помийте і поріжте яблуко, додайте дрібку кориці. Миску з яблуком поставте в мікрохвильову піч приблизно на чотири хвилини, поки воно не стане м’яким. Перед вживанням можете додати трохи йогурту з вівсяними висівками або ж вівсяні пластівці. У вас вийде живильний десерт або сніданок.
авокадо
Багатий і насичений мононенасичені жири авокадо уповільнює процес травлення і запобігає підвищенню рівня цукру в крові після прийняття їжі. Спробуйте замість майонезу або вершкового масла намазати на хліб пюре з авокадо. Щоб авокадо не ставав коричневим, збризніть його спеціальним харчовим аерозолем або натріть лимонним соком і загорніть і целофановий пакет.
Ячмінь
Замінивши білий рис ячменем, ви зможете знизити рівень цукру в крові і підтримувати його в стабільному стані протягом декількох годин. Розчинні волокна ячменю уповільнюють процес травлення і поглинання вуглеводів. Ви можете додавати ячмінь в суп, використовувати як гарнір або основи для рагу, соте.
бобові
Розчинні волокна всіх бобових (горох, нут, квасоля, соя едамаме) знижують рівень цукру в крові. Завдяки протеїнів бобові легко можуть замінити м’ясо в основних блюдах. Перед приготуванням бобові можна помістити в воду на десять-п’ятнадцять хвилин, щоб вони стали м’якшими або готувати їх у скороварці.
яловичина
Намагайтеся купувати нежирні шматки (стегнова частина, філе, подплечний край, бічний стейк). Яловичина повинна становити ¼ частина вашої порції. Споживання достатньої кількості протеїнів допоможе вам підтримувати необхідну м’язову масу під час втрати ваги, зберігаючи при цьому високий рівень метаболізму. Зробити яловичину більш м’якою і соковитою можна за допомогою маринадів, що містять оцет Оцет: екскурс в історію, вино або сік цитрусових.
ягоди
Червоні або сині ягоди містять в собі натуральні компоненти антоціани. Вчені вважають, що ці пігменти знижують рівень глікемії, стимулюючи процес вироблення інсуліну. Ягоди повинні бути на виду, щоб ви могли час від часу їх їсти. Можна зробити з них льодяники або ароматизовані кубики льоду.
брокколі
Брокколі містить велику кількість хрому, компонента, який сприяє зниженню рівня глікемії. Ви можете додавати брокколі в суп, макарони, тушкувати з часником, соєвому соусі, гірчиці або кунжутному маслі.
морква
Морква є одним з природних джерел багатих бета-каротином, який знижує ризик виникнення діабету. Якщо вам набридло гризти сиру моркву, приготуйте морквяні палички фрі. Для цього наріжте моркву тонкими смужками, викладіть на плиту, приправте оливковою олією, сіллю і перцем. Підсмажте протягом сорока хвилин при температурі 200 ˚.
Індичка або курка
Рубана або ціла грудка не така жирна, як м’ясо на стегнах або нижній частині ніжок. Ніколи не вживайте в їжу шкурку, так як в ній міститься велика кількість насичених жирів. Якщо ви купуєте посічену індичку, зверніть увагу, щоб це була грудка.
яйця
Одне або два яйця не підвищать рівень холестерину, а ви будете почувати себе ситим протягом декількох годин. Щоб підсмажити яйце, збризніть сковороду харчовим аерозолем, почекайте, поки білок візьметься пухирями. Потім злегка посувайте сковороду взад-вперед.
риба
Найнебезпечнішим ускладненням діабету вважається серцеве захворювання. Споживання риби в їжу один раз в тиждень скорочує цей ризик на 40%. Жирні кислоти, що містяться в рибі, борються з діабетом, інсулінорезистентністю і запаленням, основним фактором ішемічної хвороби.
Насіння льону
Насіння льону багате протеїнами, клітковиною, хорошими жирами. Вони також є джерелом магнію, який допомагає клітинам поглинати інсулін. Насіння льону рекомендується додавати в кашу зі злакових, в йогурт, морозиво, м’ясні рулети, котлети, гамбургери, млинчики і хліб.
Молоко і йогурт
Ці продукти містять протеїни і кальцій. Харчування, що включає молочні продукти Навіщо нам потрібні молочні продукти, може побороти інсулінорезистентність при діабеті. Якщо вам не подобається знежирене молоко, спробуйте ультрапастеризоване йогурт. Можете додати трохи меду.
горіхи
У них міститься велика кількість клітковини і протеїнів. Горіхи перетравлюються повільно, що цілком підходить при глікемії. І хоча в них дуже багато ліпідів, горіхи корисні завдяки вмісту мононенасичених жирів. Ви можете додавати горіхи в супи і основні страви.
насіння
Будь-якого роду насіння – гарбузові, соняшнику, кунжутні – містять хороші жири, протеїни і клітковину, які підтримують низький рівень цукру в крові і запобігають виникненню серцевих захворювань. Насіння – це чудовий натуральний джерело стерину, який знижує рівень вмісту ліпідів в крові.
Овес
Овес складається з розчинних волокон, які при змішуванні з водою, утворюють густу масу. Овес утворює клейкий бар’єр між травними ферментами шлунка і молекулами крохмалю їжі. Таким чином, у травної системи йде більше часу на перетворення в цукор спожитих вуглеводів. Рекомендується купувати вівсяну муку, яку можна використовувати під час приготування соте, рагу або супів. Вівсяну муку можна використовувати і для приготування мафінів.
Оливкова олія
Оливкова олія прийнято вважати рідким золотом. Масло містить настільки сильні протизапальні компоненти, що його порівнюють з аспірином. Це пояснює, чому люди, які вживають в їжу оливкова олія, фрукти, овочі, цільні зерна і нежирне м’ясо, менше схильні до серцевих захворювань і діабету, пов’язаних безпосередньо із запальним процесом. Оливкова олія уповільнює процес травлення. Ви можете приправляти оливковою олією майже все: філе на листі салату, картопля для запікання в духовці, макарони, рибу і так далі.
Арахісове масло
За результатами дослідження вживання в їжу арахісового масла зменшує апетит. Мононенасичені жирні кислоти також допомагають збалансувати рівень глюкози в крові.
Цільнозерновий хліб
Якщо ви вживаєте в їжу багато білого хліба, досить перейти на цільнозерновий, щоб поліпшити сприйнятливість до інсуліну. Краще купувати хліб грубого помелу, саме такий хліб сповільнить процес травлення.
батат
Доповніть свій раціон запеченим в духовці бататом, і рівень глюкози в крові буде збільшуватися не менше, чим на 30%. Батат багатий клітковиною, яка допомагає боротися з діабетом. Солодкий картопля містить також каротиноїди, помаранчеві і жовті пігменти, які допомагають організму реагувати на інсулін. До того ж, батат містить хлорогеновую кислоту, природний рослинний компонент, який знижує інсулінорезистентність.